Masz pytania? Zadzwoń
Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym? 0

Choć nie zastąpi ekspresu do kawy czy kawiarki, jest dużo lepszą alternatywą dla tradycyjnego parzenia kawy w filiżance. Zaparzacz tłokowy, zwany też french press (praska francuska) to proste i niezwykle przydatne urządzenie. Wydobywa z kawy jej pełny aromat, a przy tym eliminuje problem pływających w naparze fusów. Sprawdź, jak zaparzyć kawę w zaparzaczu, by smakowała wyśmienicie! 

Plusy french press

Używanie zaparzaczy do kawy to same korzyści. Możesz w prosty i szybki sposób przygotować dużą ilość kawy (dla kilku domowników na raz, gdy przyjdą goście lub gdy po prostu lubisz pić dużo kawy). Ich cena w porównaniu do innych urządzeń do parzenia kawy jest zdecydowanie atrakcyjniejsza i nie musisz wydawać fortuny, by mieć w swoim domu dobrej jakości zaparzacz.

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu?

Choć sprawa może wydawać się banalna, do uzyskania idealnego naparu niezbędne jest trzymanie się kilku zasad.

Krok po kroku 

  1. Na dno zaparzacza wsyp tyle kawy, ile Ci odpowiada. Często można się tego dowiedzieć, metodą prób i błędów. Uniwersalna ilość to 60 g na 1 wody.
  1. Zalej zmielone ziarna gorącą, choć nie wrzącą wodą. Nie wlewaj od razu całej wody, tylko lekko przykryj nią kawę i całość delikatnie zamieszaj. 
  1. Po chwili możesz wlać do zaparzacza resztę wody, która powinna mieć minimum 90 stopni Celsjusza.
  1. Po upływie kilku minut kawa będzie idealnie zaparzona i gotowa do picia. Wystarczy już tylko rozlać ją do kubków lub filiżanek. 

Kawa

To oczywiście absolutna podstawa, aby parzyć ziarna tylko dobrej jakości. I o ile robiąc kawę w tradycyjny sposób w filiżance, nie ma to większego znaczenia, o tyle grubość mielenia, w przypadku zaparzacza jest kluczowa. Najbardziej odpowiednia będzie taka o konsystencji piasku. Najlepiej zmielić ją bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli jednak dysponujesz tylko drobno zmieloną kawą, pamiętaj, aby po jej zalaniu bardzo powoli naciskać tłok urządzenia. 

Produkt 2w1

Niezaprzeczalnym plusem french press jest możliwość zaparzania w nich nie tylko kawy, ale również herbaty – i to w zasadzie każdego jej rodzaju. Liście herbaty zamknięte w torebce czy w sitku do zaparzania nie są w stanie dostatecznie się rozwinąć i oddać swojego pełnego smaku i aromatu. To też skłania nas do użycia jej w większej ilości. W większości zaparzaczy do kawy możesz z powodzeniem przyrządzać ulubione napary z ziół czy herbat. Duża ilość miejsca na rozwinięcie się liści oraz tłok, który pozwoli cieszyć się czystym naparem, sprawią, że ten sposób parzenia skradnie Twoje serce.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl