Masz pytania? Zadzwoń
Jak zrobić kawę w kawiarce? Prosta instrukcja na pyszną kawę bez ekspresu 0

Kochasz smak kawiarnianej kawy, ale nie chcesz inwestować w specjalistyczny ekspres? Postaw na kawiarkę! Ten niepozorny czajniczek znakomicie poradzi sobie z zaparzeniem pysznej i aromatycznej małej czarnej. Co więcej, jest niedrogi i prosty w obsłudze. Jak zrobić kawę w kawiarce, by napój urzekał głębokim smakiem i zapachem? Przedstawiamy kilka podpowiedzi, które pozwolą Ci odkryć możliwości tego wyjątkowego urządzenia!

Choć kawiarki charakteryzują się prostą budową, to sposób ich działania jest bardzo podobny do tego, które cechuje ekspresy ciśnieniowe. To zasadnicza zaleta, dzięki której możesz cieszyć się tradycyjną małą czarną bez konieczności wydawania fortuny na specjalistyczny sprzęt. Przyjrzyjmy się temu, jak zrobić kawę w kawiarce, by nie ustępowała w smaku napojom, które pijasz w ulubionych kawiarniach.

Kawiarka – co musisz o niej wiedzieć?

Kawiarka została stworzona przez włoskiego inżyniera Alfonso Bialetti już w 1933 roku. Choć od tamtej pory minęło już trochę czasu, to sam czajniczek zasadniczo się nie zmienił i zbudowany jest z trzech części – zbiorniczka na wodę, sitka na kawę oraz dzbanuszka na napar. Jak zrobić kawę w kawiarce, by nie popełnić popularnych błędów i cieszyć się pysznym napojem?

Jak zrobić kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie kawy w kawiarce nie jest skomplikowane. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zapewnią Ci doskonały smak małej czarnej. Od czego zacząć?

1. Rozłóż urządzenie na trzy części.

2. Przygotuj kawę. Ziarna powinny być zmielone nieco grubiej niż do espresso, ale też drobniej niż do dripa. Dobrze zmielona kawa do kawiarki wizualnie przypomina kryształki cukru.

3. Wlej gorącą wodę dodolnego zbiorniczka. Powinna sięgać do zaworu ciśnieniowego – nie wlewaj ani mniej, ani więcej.

4. Wsyp zmieloną kawę do sitka. Jeśli jest taka potrzeba, możesz ją delikatnie wygładzić, ale pamiętaj, żeby jej nie ubijać

5. Umieść sitko na przygotowanym wcześniej dolnym zbiorniczku.

6. Przykręć górny dzbanuszek. Uważaj, żeby nie poparzyć się zbiorniczkiem z gorącą wodą.

7. Ustaw kawiarkę na kuchence z otwartą pokrywką.

8. W przypadku kuchenki gazowej wyreguluj płomień tak, by nie wychodził poza krańce kawiarki. Jeśli korzystasz z płyty grzewczej, ustaw ją na połowę mocy.

9. Obserwuj proces parzenia, by w porę zdjąć kawiarkę z palnika. Kiedy to zrobić?

– Możesz zdjąć urządzenie, gdy napar wypełni połowę dzbanuszka i poczekać, aż proces parzenia zakończy się już poza kuchenką.

– Dobrym rozwiązaniem będzie też zdjęcie kawiarki z kuchenki dopiero wtedy, gdy napar będzie znajdowałsię niecopod dzióbkiem. W takim przypadku poleca się szybkiezanurzenie dolnego zbiorniczka w zimnej wodzie, która obniży temperaturę i zakończy proces parzenia.

Jak widzisz, przygotowanie kawy w kawiarce nie jest trudne, a z odrobiną wprawy zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Jeśli rozglądasz się za urządzeniem, które pozwoli Ci cieszyć się wyśmienitą małą czarną, sprawdź ofertę naszego sklepu! Znajdziesz w nim szeroki wybór solidnych kawiarek o zróżnicowanych pojemnościach.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl