Temperówka do warzyw to małe, niepozorne akcesorium kuchenne. Jest tanie, łatwo dostępne i coraz bardziej popularne. Działaniem przypomina strugaczkę do kredek – jednak zamiast serpentyn powstałych z kredki, otrzymujemy warzywa o kształcie makaronu do spaghetti. Można wykonać go z cukinii, marchewki, buraka, pietruszki, kalarepy i wszystkich innych, chrupiących warzyw. Makarony te są zdrowe i pyszne. Poza tym można przygotować je szybko i nie są do tego wymagane specjalne umiejętności kulinarne. Nie wierzysz, że jest to możliwe? Czytaj dalej i przekonaj się, że temperówka do warzyw znakomicie sprawdzi się w Twojej kuchni!
Temperówka do warzyw – przełom w zdrowym odżywianiu
W dzisiejszych czasach właściwa dieta to podstawa. Jest ona niezbędna, żeby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez lata. Ze względu na choroby cywilizacyjne, stres, zmęczenie czy wypalenie zawodowe coraz więcej osób pragnie zmienić swój styl życia. Sporo z nich zaczyna od diety. Wciąż pojawiają się nowe trendy żywieniowe zachęcające do jej zmiany. Jednak od lat uważa się, że najzdrowsza dieta to ta, w której znajduje się dużo warzyw i owoców. To one bowiem, zawierają najbardziej pożądane witaminy i składniki odżywcze. Coraz więcej osób decyduje się również przejść na dietę wegetariańską, wegańską, a nawet surową, czyli tak zwaną raw food.
Chcesz całkowicie zmienić swoją dietę? Ograniczasz spożycie mięsa? Może marzysz, żeby Twoja rodzina zaczęła odżywiać się zdrowiej, albo pragniesz, żeby Twoje dzieci jadły więcej warzyw? Powód nie jest ważny. Jednak, jeżeli rzeczywiście chcesz wprowadzić do swojej kuchni więcej warzyw, musisz podejść do tego rozsądnie. Wydaje Ci się, że wiesz już wszystko o zdrowym odżywianiu i wypróbowałaś już każdy dostępny przepis? A czy słyszałaś o temperówce do warzyw? Jej zakup może przyczynić się do prawdziwych zmian w diecie Twojej i Twoich najbliższych!
Surowy makaron, czyli sztandarowe danie, które wykonasz za pomocą temperówki do warzyw
Warzywne makarony od kilku lat cieszą się coraz większą popularnością. Jest to wynikiem wzrastającej świadomości ludzi w zakresie odżywiania. Większość z nich zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest spożywanie wartościowych produktów, w tym także warzyw i owoców. Pragną zerwać z gotowaniem w tradycyjny polski sposób, gdzie nie unika się tłuszczu i soli. Zamiast tego, eksperymentują w swojej kuchni, wprowadzając w dietę swoją i swoich najbliższych warzywa.
Makaron z buraka, cukinii lub marchewki mający nie tylko właściwości zdrowotne, ale też pyszny smak? To możliwe! Warzywne makarony wyróżniają się tym, że zazwyczaj spożywa się je surowe lub blanszowane. Ma to znaczenie dla ich wartości odżywczych, które nie znikają podczas gotowania lub smażenia. Makarony te są kolorowe, więc przypadną do gustu nawet małym smakoszom. Stanowią fantastyczną alternatywę dla normalnego makaronu, który zawiera gluten. Z tego powodu, zachwycone nim będą osoby na diecie bezglutenowej i te, które pragną jeść niskokaloryczne jedzenie.
Przyrządzenie tego rodzaju makaronu jest wbrew pozorom bardzo proste. Najlepiej wykorzystać w tym celu specjalne akcesorium kuchenne, którym jest temperówka do warzyw. Wkładasz do niej warzywo, przekręcasz podobnie jak kredkę w tradycyjnej temperówce i gotowe! Warzywny makaron wylatuje wprost na Twój talerz. Dzięki temperówce do warzyw masz również możliwość nadania fantazyjnych kształtów warzywnym makaronom. Przygotowuj jedzenie tak, jak podpowiada Ci wyobraźnia.
Z czym poradzi sobie temperówka do warzyw?
Kupiłaś temperówkę do warzyw i zastanawiasz się, z którego warzywa możesz wyczarować pyszności? Oto kilka pomysłów – nie bój się jednak własnych eksperymentów!
Cukinia
Makaron z cukinii to skojarzenie większości ludzi, gdy słyszą o temperówce do warzyw. Jego liczne zdjęcia dostępne w Internecie, czy też zachęcające opisy w menu w restauracjach, sprawiają, że na myśl o nim cieknie ślinka. Z czym można go podać? Jest wiele możliwości jak sos pomidorowy, oliwa czy pulpety. Cukinia w tej postaci odnajdzie się także w sałatkach. Zasmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym, którzy poszukują bardziej wykwintnych smaków.
Marchewka
Ogólnodostępna marchewka, którą zapewne masz w lodówce, także sprawdzi się jako makaron. Z łatwością wykonasz go, używając do tego temperówki do warzyw. Wprawdzie zawsze możesz spróbować nadać marchewce kształt makaronu nożem, krojąc ją na długie plastry, a później na równe paseczki. Czy jednak uda Ci się zrobić to estetycznie? Czy krojenie to będzie dla Ciebie przyjemne albo chociaż nieuciążliwe? Makaron wykonany z marchewki sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik klasycznego makaronu do spaghetti, ale możesz użyć go również do zupy czy sałatki.
Burak
Jest tani, dostępny w każdym sklepie i bardzo zdrowy. Mowa oczywiście o buraku. Warto spróbować zrobić z niego makaron, używając do tego temperówki do warzyw. Otrzymamy niepowtarzalny smak i mnóstwo witamin.
Koniecznie sprawdź ofertę temperówek do warzyw w naszym sklepie. Dzięki nim zrobisz szybki i zdrowy obiad, który zasmakuje całej Twojej rodzinie!